Nieuws vanuit de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

online versie
Nieuwsbrief september 2024
Beste relatie ,

Nu de zomervakantieperiode erop zit, hebben we ons werk bij de AWVB met veel enthousiasme weer opgepakt. Zo starten we met enkele nieuwe projecten gericht op passende zorg voor mensen met een complexe zorgvraag, en gaan we na hoe we informele zorg bij mensen met LVB+ kunnen versterken. In deze nieuwsbrief blikken we ook terug op het internationale IASSIDD-congres, waar begin augustus een aantal van onze onderzoekers nieuwe wetenschappelijke inzichten vanuit de AWVB presenteerden. Daarnaast staan we stil bij actuele kennisproducten en zijn we druk met de voorbereiding van nieuwe themaochtenden begin volgend jaar. Je bent van harte welkom! Veel leesplezier en een inspirerend najaar gewenst.

Prof. dr. Petri Embregts, hoogleraar AWVB
ONDERZOEK
Subsidie voor onderzoek naar versterken informele zorg voor mensen met LVB+
Thema Familie
“Het belang van samenwerken met het informele netwerk van de groeiende groep mensen met LVB+ wordt breed onderstreept, maar deze samenwerking is nog niet altijd vanzelfsprekend”, aldus hoogleraar Petri Embregts. Ze is dan ook blij om met een nieuwe onderzoekssubsidie een bijdrage te kunnen leveren aan het versterken van de samenwerking tussen mensen met een licht verstandelijke beperking en bijkomende problematiek (LVB+), hun informele netwerkleden en zorgprofessionals. De AWVB ontvangt de subsidie samen met partnerorganisatie en medeaanvrager Dichterbij.
Meer lezen
Onderzoek naar doorontwikkeling ‘Sterker dan de kick’ gestart
Thema Eigen regie & ervaringsdeskundigheid
Rosemarie Gideonse is op 1 juli bij de AWVB gestart met haar promotieonderzoek naar het effect van de training 'Sterker dan de kick' op de motivatie van mensen met een licht verstandelijke beperking en middelenmisbruik. De AWVB kreeg eind 2023 een subsidie toegekend van ZonMw voor dit project, waarin Rosemarie een gerandomiseerd gecontroleerd effectonderzoek (RCT) uitvoert onder 120 deelnemers. De training 'Sterker dan de kick' is eerder door de AWVB ontwikkeld om mensen met een licht verstandelijke beperking te motiveren tot gedragsverandering bij een verslaving en om terugval in oude gewoontes te voorkomen.
SAVE THE DATES | Themaochtenden op 24 januari en 7 februari 2025 
De AWVB organiseert op 24 januari en 7 februari 2025 twee interessante themaochtenden. Op 24 januari staat het thema ‘Gezonde seksualiteit’ centraal en op 7 februari het thema ‘E-health’. De voorbereidingen zijn in volle gang. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen voor inspirerende sessies en waardevolle inzichten. Houd de data alvast vrij in je agenda, meer informatie volgt binnenkort!
Het belang van werkplekleren in de gehandicaptenzorg
Thema  Kwaliteitszorg & vakmanschap
Voldoende gekwalificeerd personeel is van groot belang in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Het stimuleren van de professionele ontwikkeling vraagt dan ook aandacht. Bijvoorbeeld door werkplekleren. De AWVB en het departement Human Resource Studies van Tilburg University hebben in opdracht van ZonMw onderzoek gedaan naar werkplekleren in de gehandicaptenzorg. Over de resultaten is een eindrapport verschenen, dat we graag met je delen.
Meer lezen
AWVB actief op 17e IASSIDD-congres
Hoogleraar Petri Embregts is trots op de bijdragen van haar onderzoeksgroep tijdens het 17e wereldcongres van de International Association for the Scientific Study of Intellectual and Developmental Disabilities (IASSIDD), dat plaatsvond van 5 tot 8 augustus 2024. Onderzoekers van de AWVB presenteerden negen studies en namen deel aan twee rondetafelsessies over thema’s als familie, zelfbepaling, inclusief onderzoek en de zorg voor mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB).

PRAKTIJK
NIEUW PRODUCT | Vragenlijsten over werkalliantie bij gebruik digitale technologie
Thema E-health
Voor goede zorg en een positief behandelresultaat is de samenwerkingsrelatie, oftewel werkalliantie, belangrijk. Zorgorganisaties maken bovendien steeds vaker gebruik van digitale technologie (e-health) bij de ondersteuning of behandeling van cliënten. De AWVB heeft - op basis van onderzoek van promovenda Cathelijn Oudshoorn (AWVB/ASVZ) - twee bestaande vragenlijsten over de samenwerkingsrelatie tussen begeleiders/behandelaren en mensen met een licht verstandelijke beperking aangepast. Eén vragenlijst richt zich op de samenwerking bij direct contact, de andere bij het gebruik van digitale technologie. Door de vragenlijsten in te vullen, krijgen begeleiders en behandelaren inzicht in de samenwerking, het behandeltraject en de meerwaarde van e-health. Ook wordt duidelijk hoe zij tegenover digitale technologie staan en welke mogelijke scholingsbehoeften er zijn. De AWVB werkt nog aan een versie voor mensen met een licht verstandelijke beperking, zodat ook hun visie op de samenwerkingsrelatie in kaart kan worden gebracht.
Naar de vragenlijsten
INFOGRAPHIC | Anna laat je kennismaken met onze onderzoeken 
We hebben een aantal onderzoeksactiviteiten van de AWVB - bijvoorbeeld op het gebied van eigen regie en ervaringsdeskundigheid - voor je op een rij gezet in een overzichtelijke infographic. Daarin vertelt ervaringsdeskundige Anna je meer over actuele onderzoeken, praktijkproducten en de AWVB-adviesraad met ervaringsdeskundigen. De informatie is samengevat in begrijpelijke taal voor iedereen. Interessant voor mensen met een verstandelijke beperking en andere geïnteresseerden! 
Naar de infographic
OPROEP | Deel je ervaringen met de webapp ‘Familie enzo’
Thema Familie
Maak jij gebruik van onze webapp ‘Familie enzo’? Of ken je een collega of cliënt die de webapp gebruikt? Graag horen we jullie ervaringen, zodat we de webapp up to date kunnen houden. Met de webapp kunnen mensen met een licht verstandelijke beperking zelf hun hele sociale netwerk in kaart brengen. Inzicht daarin kan helpen om het netwerk actief te betrekken en steviger te maken. Wil jij je ervaringen delen? Mail dan naar Suzanne Wagemaker van de AWVB voor het maken van een (telefonische) evaluatieafspraak. Alvast bedankt voor je medewerking!
ONDERWIJS
TERUGKIJKEN | Webinar over kennisbeleid in de gehandicaptenzorg 
Thema Kwaliteitszorg & vakmanschap
Benieuwd hoe je kennis kunt inzetten voor betere kwaliteit van zorg en meer werkplezier in jouw organisatie? Bekijk dan het webinar ‘Kennisbeleid juist nu’ van de AWVB, de VGN en Kennisplein Gehandicaptensector. In het webinar staat het promotieonderzoek van Marion Kersten vanuit de AWVB centraal, begeleid door prof. dr. Petri Embregts en prof. dr. ir. Mathieu Weggeman. En is er aandacht voor het
doorgeefboekje ‘Aangenaam kennis maken’, ons praktijkproduct gebaseerd op dit onderzoek. Op de terugkijkpagina van het webinar staan ook links naar andere praktijkproducten van de AWVB.
Naar het webinar
NIEUWE PUBLICATIES
Sinds de nieuwsbrief van juni 2024 publiceerden onderzoekers van de AWVB weer interessante nieuwe wetenschappelijke artikelen. Hieronder lichten we een aantal artikelen uit. En hier vind je meer recente AWVB-publicaties.
Frielink, N., Schuengel, C., van der Ven, S., & Embregts, P.J.C.M. (2024). The prospective associations between autonomy support, basic psychological needs, motivation, and well-being amongst people with a mild to borderline intellectual disability: A two-wave study. Journal of Intellectual Disability Research
Peters, V.J.T., Frielink, N., van Leest, J.E., Heerkens, G.C.J., & Embregts, P.J.C.M. (2024). Impact pathways: putting workers front and center in addressing workforce shortages in intellectual disability care. International Journal of Operations and Production Management 
de Wit, W., Frielink, N., Roeg, D., & Embregts, P.J.C.M. (2024). Sexual Support and Education for Adults with Mild Intellectual Disabilities: A Delphi Study on Multiple Perspectives. Journal of Intellectual Disability Research 
AGENDA

1 oktober 2024 | Coördinerende werkgroep 
8 oktober 2024 | Community EMB 
5 november 2024 | Community Complexe zorg 
14 november 2024 | Community E-health 
14 november 2024 | Community Familie 
21 november 2024 | Netwerk Communicatie 
10 december 2024 | Coördinerende werkgroep
24 januari 2025 | themaochtend Gezonde seksualiteit
7 februari 2025 | themaochtend E-health

Bekijk ook de agenda op onze website.

 

 
Partners van de AWVB 
    ...
   
Heb je vragen over de AWVB? Wil je meer weten over wat we doen? Ben je geïnteresseerd in een van onze producten of onderzoeken? Neem dan gerust contact op! We helpen je graag verder. Mail naar awvb@tilburguniversity.edu of bezoek onze website. Daar kun je je ook abonneren op deze nieuwsbrief en andere updates.
Tilburg University
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Instagram   Facebook   Twitter   Linkedin