Nieuws vanuit de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

online versie
Nieuwsbrief juni 2024

Beste relatie ,

Al ruim 12 jaar bouwen we vanuit de AWVB aan het realiseren van onze idealen. Dat doen we samen met onze partnerorganisaties, mensen met een verstandelijke beperking, hun naasten en zorgprofessionals. We ontwikkelen en delen waardevolle kennis, en geven het benutten van deze kennis op verschillende manieren vorm. Actuele voorbeelden daarvan vind je in deze nieuwsbrief. Zo ontwikkelen we samen een infrastructuur waarbinnen vraag en aanbod van kennis elkaar opzoeken en vinden. En dat wordt gewaardeerd, zoals onze partnerorganisaties aangeven in deze video. Deze waardering voor wat we doen, inspireert ons om verder te werken aan datgene wat ons verbindt: goede kwaliteit van zorg en ondersteuning en daarmee bijdragen aan een goede kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke beperking. 

Een fijne zomer gewenst!

Prof. dr. Petri Embregts, juni 2024

ONDERZOEK
Subsidie voor onderzoek naar inzet mensen met verstandelijke beperking in gehandicaptenzorg 
Een recente innovatie binnen de gehandicaptenzorg is het betrekken van mensen met een verstandelijke beperking om zorg en ondersteuning te bieden aan andere mensen met een verstandelijke beperking. Om de unieke kansen hiervan optimaal te benutten, is nieuwe kennis nodig. De AWVB heeft onlangs een subsidie ontvangen vanuit de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en
Onderwijskundigen (NVO) voor onderzoek naar het succesvol inzetten van mensen met een verstandelijke beperking in de zorg. Op basis van de onderzoeksresultaten zal onder andere een handreiking worden ontwikkeld met concrete aanbevelingen.
Onderzoek naar Pro nadert eindfase 

Project Pro staat voor onvoorwaardelijke zorg, gericht op het voorkomen van door- en uitplaatsing van mensen met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen. Promovenda Suzanne Lokman van de AWVB brengt samen met haar promotoren prof. dr. Petri Embregts en prof. dr. Robert Didden de resultaten en werkzame factoren van Pro in kaart. Vooruitlopend op haar promotie presenteerde Suzanne tijdens de afsluitende Pro-werkconferentie de eerste, voorlopige resultaten op het gebied van welbevinden, zelfdeterminatie en leefklimaat. Reeds gepubliceerde artikelen hierover zijn te vinden via onderstaande button.

Meer over het onderzoek
Nieuw onderzoek gestart naar cliëntenpanel

Angelina Chen is op 1 mei 2024 gestart met haar promotieonderzoek bij de AWVB, waarbij de ervaringen van mensen met een verstandelijke beperking centraal staan. In samenwerking met Centerdata, specialist in panelonderzoek en verbonden aan Tilburg University, wordt een panel samengesteld van ervaringsdeskundigen met een licht verstandelijke beperking. Het doel is om aan het panel relevante onderzoeksvragen voor te leggen. Daarnaast zal Angelina hen langlopend volgen met haar onderzoek. 

Meer over het onderzoek
Inspirerende Researchdag over passende zorg
Hoe zou passende zorg voor mensen met een verstandelijke beperking er in de toekomst uit kunnen zien? Deze vraag werd begin april door de Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen, verenigd in de Associatie, creatief beantwoord tijdens een ‘Toekomstdroom’-expositie op de 3e Researchdag van de Associatie. Vervolgens ging Associatie-voorzitter prof. Petri Embregts onder andere in op het gezamenlijke
onderzoeksprogramma passende zorg van de Associatie en leverden onderzoekers bijdragen aan workshops. Voor de 4e editie van de Researchdag in 2025 neemt de AWVB het organisatiestokje over van Academische Werkplaats Viveon.
Meer lezen
PRAKTIJK
AWVB brengt jaarverslag 2023 uit
De AWVB kijkt met trots terug op het jaar 2023! Samen met onze partnerorganisaties, mensen met een verstandelijke beperking, hun naasten en zorgprofessionals hebben we relevant wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd en toegankelijke en direct toepasbare producten voor de praktijk en het onderwijs ontwikkeld. Dit alles vanuit verbinding en gelijkwaardigheid, met de focus op thema’s die ertoe doen: Eigen regie & ervaringsdeskundigheid, Familie, Kwaliteitszorg & vakmanschap, E-health en Complexe zorg. Je leest er alles over in ons jaarverslag.

Naar het jaarverslag
Wegingskader Cliëntperspectief in de schijnwerpers
Ook de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking verkent de mogelijkheden van digitalisering. In dat kader heeft Tilburg University onlangs het Wegingskader Cliëntperspectief uitgelicht: een praktische online tool over onvrijwillige zorg, ontwikkeld door de AWVB in samenwerking met het Universitair Netwerk Ouderenzorg. Met deze tool kunnen zorgprofessionals bepalen of de zorg die mensen met een verstandelijke beperking, dementie of andere hersenaandoeningen in
een bepaalde situatie krijgen, onvrijwillig is. Bovendien helpt de tool hen bewuster te worden van het perspectief van de cliënt en hoe zij dit kunnen meewegen in de zorg die ze bieden. 
Meer lezen
‘Je ziet ze groeien in de loop der tijd’

Els Kievit is coach van een team ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking bij Zuidwester, een van de partnerorganisaties van de AWVB. Deze ervaringsdeskundigen spelen een steeds grotere rol in de organisatie, bijvoorbeeld door hen te betrekken bij sollicitatiegesprekken met nieuwe medewerkers. Els benadrukt: “Als coach is het belangrijk om voor elke ervaringsdeskundige de juiste benadering te vinden.” Het interview met Els en andere artikelen over het belang van ervaringsdeskundigheid lees je in het online magazine ‘Perspectief op ervaringsdeskundigheid’ van de AWVB. 

Naar het magazine
Podcast benadrukt belang van samenwerken met familie 
Zorgprofessionals werken steeds vaker en intensiever samen met familie en naasten. Hoe zorg je ervoor dat die samenwerking soepel verloopt én bijdraagt aan betere zorg en kwaliteit van leven? Dat begint bij inzicht in elkaars mogelijkheden en behoeften. Behalve in onderzoek, komt dit thema ook aanbod in de podcast ‘Puur met Petri’. Daarin gaat hoogleraar Petri Embregts van de AWVB
onder andere in gesprek met Gijs Wanders en Marike van Weelden, beiden ouders van een kind met een verstandelijke beperking. Zij vertellen openhartig over hun persoonlijke ervaringen. 
Naar de podcast
ONDERWIJS


 

Succesvolle 2e editie summer school ‘N=1 onderzoek’
Diverse zorgprofessionals van onze partnerorganisaties namen op 6 en 7 juni 2024 deel aan de tweede editie van de summer school ‘N=1 onderzoek’ van de AWVB. Daarin brachten zij het effect van hun eigen good practices op het gebied van ondersteuning en behandeling van mensen met een verstandelijke beperking in kaart, gebaseerd op bewijs uit de praktijk. Want ook good practices waarvan de effectiviteit (nog) niet wetenschappelijk bewezen is, hebben impact op betere zorg. Veel dank aan de deelnemende cursisten voor hun enthousiaste inbreng!
Veel belangstelling voor training ‘Ervaringsdeskundigheid in onderzoek’
De AWVB hecht veel waarde aan inclusie en vindt het belangrijk dat ervaringsdeskundigen meedenken en meewerken in de onderzoeken die (ook) over hen gaan. Daarom ontwikkelden we een kosteloze training waarin ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking kennismaken met het doen van wetenschappelijk onderzoek. Naast alle ervaringsdeskundigen uit de adviesraad van de AWVB, volgen inmiddels ook
ervaringsdeskundigen van andere academische werkplaatsen de training, die mede verzorgd wordt door co-trainer Kim Beenhakker van de AWVB. 
Meer lezen
Training ‘Implementeren kun je leren’ voor het eerst aangeboden 
In de Associatie van Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen bundelen acht werkplaatsen hun krachten op het gebied van kennisontwikkeling én kennisvalorisatie. Zo ontwikkelde de Associatie een training over implementatie, die in het voorjaar van 2024 als een eerste pilot werd aangeboden aan (implementatie)medewerkers van de partnerorganisaties van alle werkplaatsen. Vanuit de AWVB volgden medewerkers van Lunet, ORO en Dichterbij de training.
Anne Bonewald (Lunet) reflecteert: “Je krijgt handvatten aangereikt over welke stappen belangrijk zij bij een implementatieproces. Ook leer je op een andere manier kijken én maak je kennis met een diverse groep mensen en de vernieuwingen in hun organisatie. Samen kom je verder en kun je vernieuwing pas echt laten landen.”
Webinar kennisbeleid
Hoe kunnen gehandicaptenzorgorganisaties hun strategie optimaliseren om kennisdeling en kennistoepassing van zorgprofessionals te verbeteren? Dit onderzocht Marion Kersten in haar promotieonderzoek bij de AWVB, begeleid door prof. dr. Petri Embregts en prof. dr. Mathieu Weggeman. Op basis van het afgeronde promotieonderzoek ontwikkelde de AWVB het doorgeefboekje ‘Aangenaam kennis maken’. In een webinar op 28 juni, georganiseerd door VGN en Vilans, staan de resultaten van het onderzoek centraal en worden
praktische handvatten gedeeld over kennisbeleid in zorgorganisaties. Vanuit de AWVB lichten we het doorgeefboekje ‘Aangenaam kennis maken’ toe.
Aanmelden webinar
Nieuwe publicaties
Sinds de nieuwsbrief van april 2024 publiceerden onderzoekers van de AWVB diverse nieuwe wetenschappelijke artikelen. Hieronder staat een aantal artikelen uitgelicht. Hier vind je een overzicht van een aantal recente AWVB-publicaties.
den Boer, M., Giesbers, S.A.H., Frielink, N., Roelofsen, E., Vromans, L. & Embregts, P.J.C.M. (2024). Experiences and needs of mothers concerning their involvement in the life and care of their adult sons with mild intellectual disabilities and autism spectrum disorders who display challenging behaviour and live in residential facilities. International Journal of Developmental Disabilities
Embregts, P.J.C.M. & Frielink, N. (2024). Samenwerken met ervaringsdeskundigen in onderzoek: een reflectie. Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen
Giesbers, S., Tournier, T., Hendriks, L., van Loon, K., Quinet, V., Hastings, R., Jahoda, A., & Embregts, P.J.C.M. (2024). Family-Based Social Capital of Adults with Mild Intellectual Disabilities Supported in 24-hour Residential Settings compared to Outreach Settings. Journal of Policy and Practice in Intellectual Disabilities
Penninga, W., Hendriks, L., van Bakel, H., & Embregts, P.J.C.M. (2024). A behavioural description of meaningful moments of interaction between people with profound intellectual disabilities and support staff. Journal of Applied Research in Intellectual Disabilities
Agenda

5 - 8 augustus 2024 | IASSIDD wereldcongres in Chicago
12 september 2024 | Netwerk Onderwijs 
1 oktober 2024 | Coördinerende werkgroep 
8 oktober 2024 | Community EMB 
5 november 2024 | Community Complexe zorg 
14 november 2024 | Community E-health 
14 november 2024 | Community Familie 
21 november 2024 | Netwerk Communicatie 
10 december 2024 | Coördinerende werkgroep 

Bekijk ook de agenda op onze website.

 

 
Partners van de AWVB 
    ...
   
Heb je vragen over de AWVB? Wil je meer weten over wat we doen? Ben je geïnteresseerd in een van onze producten of onderzoeken? Neem dan gerust contact op! We helpen je graag verder. Mail naar awvb@tilburguniversity.edu of bezoek onze website. Daar kun je je ook abonneren op deze nieuwsbrief en andere updates.
Tilburg University
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Instagram   Facebook   Twitter   Linkedin