Nieuws vanuit de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

online versie
Nieuwsbrief april 2024

Beste relatie ,

Voor de AWVB is 2024 gestart met meerdere mooie momenten. Zo promoveerden twee van onze onderzoekers in februari. Op basis van hun onderzoeksresultaten brachten we aansprekende en kosteloze praktijkproducten uit over de zorg voor ouderen met een verstandelijke beperking en over kennismanagement in zorgorganisaties. Ook publiceerden we diverse factsheets met andere recente onderzoeksresultaten. Daarnaast vonden er diverse ontmoetingen plaats tussen onderzoekers en zorgprofessionals. Zo was er een inspirerende kick off van onze werkagenda 2024 samen met de coördinerende werkgroep van de AWVB, waarin kennis en ervaringen succesvol zijn uitgewisseld. Hoe belangrijk het betrekken van de kennis van ervaringsdeskundigen is bij zowel zorg als onderzoek, lees je in ons pas gelanceerde online magazine ‘Perspectief op ervaringsdeskundigheid’. 

In deze nieuwsbrief praten we je graag bij over bovenstaande ontmoetingen, producten en publicaties. En kijken we vooruit naar de volgende inspirerende AWVB-events van 2024, waarvoor we achter de schermen druk bezig zijn met de voorbereidingen. Zoals de N=1 summer school op 6 en 7 juni en ons jubileumsymposium op 7 november. Fijn als je deze data alvast in je agenda reserveert. We kijken er naar uit om je dan te ontmoeten.

Prof. dr. Petri Embregts, april 2024

Algemeen


 

Inspirerende kick off zorgpartners en onderzoekers
Tijdens de succesvolle kick off van de werkagenda 2024 van de coördinerende werkgroep van de AWVB stond het thema ‘Familie’ centraal. De zorgpartners van de AWVB presenteerden op 7 maart goede voorbeelden van samenwerken met familie. Onderzoekers van de AWVB reflecteerden daarop vanuit recente wetenschappelijke inzichten. Veel dank aan alle deelnemers voor hun betrokkenheid en enthousiasme! We kijken uit naar de volgende bijeenkomst in juni over het thema ‘Kwaliteitszorg & vakmanschap’. 
Geslaagde kennissessie over LVB en verslaving
Gedragsdeskundigen en andere zorgprofessionals van partnerorganisaties Lunet en Severinus kwamen op 12 maart 2024 bijeen voor een interactieve kennissessie van de AWVB over LVB en verslaving. Tijdens de bijeenkomst werd vanuit de zelfdeterminatietheorie ingezoomd op 
zelfregie, motivatie en gedragsverandering in relatie tot LVB en verslaving. Onderzoeker Noud Frielink nam de deelnemers mee in de theorie en maakte de koppeling naar casussen uit de praktijk. Ervaringsdeskundige Mario van Abeelen reageerde hierop vanuit zijn verslaving en vertelde over zijn afkickproces. 

Summer school N=1 onderzoek op
6 en 7 juni 

Na een succesvolle eerste editie van de summer school N=1 onderzoek in 2023, organiseert de AWVB in 2024 een nieuwe editie.

Op 6 en 7 juni kunnen zorgprofessionals die verbonden zijn aan de partnerorganisaties van de AWVB kosteloos deelnemen aan deze cursus. Daarin leren zij het effect van hun ondersteuning en behandeling in kaart te brengen, gebaseerd op bewijs uit de praktijk.

Nu al inschrijven? Mail naar awvb@tilburguniversity.edu

Meer informatie en inschrijven
Eigen regie & ervaringsdeskundigheid
Verstaan en verbinden in magazine ‘Perspectief op ervaringsdeskundigheid’
“Door oprecht te luisteren naar de ervaringen en behoeften van mensen met een beperking en hun naasten, leren we beter te begrijpen, krijgen we meer inzicht, leren we ons te voegen naar en optimaal aan te sluiten bij wat zij vragen en nodig hebben”, zegt prof. dr. Petri Embregts in het nieuwe online magazine ‘Perspectief op ervaringsdeskundigheid’ van de AWVB. Daarin gaan we vanuit verschillende perspectieven in op de waarde van, de ervaringen met, en het onderzoek naar ervaringsdeskundigheid. 

Naar het magazine
Familie
NIEUW FACTSHEET | Hoe ervaren ouders het uit huis gaan van hun kind met een verstandelijke beperking?
Het uit huis gaan van een kind met een verstandelijke beperking is een belangrijke stap voor ouders. Frances Vereijken van de AWVB onderzocht onder leiding van prof. dr. Petri Embregts en prof. dr. Andrew Jahoda hoe ouders in Nederland het zoeken naar een geschikte woonplek ervaren. En hoe zij het uit huis gaan van hun jongvolwassen kind met een verstandelijke beperking beleven. De resultaten van het onderzoek zijn samengevat in een factsheet.
Naar het factsheet
Kwaliteitszorg & vakmanschap
Verjaardagskalender over belevingsgerichte zorg voor ouderen met een verstandelijke beperking
Hoe kun je als begeleider met behulp van belevingsgerichte zorg inspelen op de ondersteuningsbehoeften van ouderen met een verstandelijke beperking? Bekijk het in de verjaardagskalender van de AWVB, boordevol tips over dit onderwerp. De inhoud is direct gebaseerd op de resultaten van het promotieonderzoek van Marloes Thalen (AWVB/Philadelphia), dat zij uitvoerde onder begeleiding van prof. dr. Petri Embregts en dr. Karin Volkers. 
De kalender is kosteloos te bestellen, mail naar awvb@tilburguniversity.edu
Meer lezen
Doorgeefboekje over kennis en leren in zorgorganisaties
Kennis is overal in (zorg)organisaties aanwezig en samen ben je een lerende organisatie, maar hoe is het delen en toepassen van die kennis georganiseerd? Het doorgeefboekje ‘Aangenaam kennis maken’ van de AWVB maakt zorgprofessionals bewust van (hun eigen) kennis en het delen en toepassen ervan binnen de organisatie. Ook bevat het boekje aanbevelingen voor kennismanagers. De inhoud is gebaseerd op de resultaten van het promotieonderzoek van Marion Kersten (AWVB/VGN), 
onder begeleiding van prof. dr. Petri Embregts en prof. dr. ir. Mathieu Weggeman.
Bestel het boekje kosteloos via awvb@tilburguniversity.edu 
Meer lezen
NIEUW FACTSHEET | Startende zorgprofessionals stimuleren tot kennisgebruik
Vooral voor startende zorgprofessionals is het erg belangrijk dat hun werkgever het delen en toepassen van nieuwe kennis stimuleert. Maar wat zijn volgens startende zorgprofessionals manieren waarop zorgorganisaties hen kunnen stimuleren om nieuwe kennis toe te passen? Marion Kersten (AWVB/VGN) onderzocht dit onder leiding van prof. dr. Petri Embregts en prof. dr. ir. Mathieu Weggeman. De resultaten zijn weergegeven in een  factsheet.

Naar het factsheet
Seksualiteit en een verstandelijke beperking: factsheets in makkelijk lezen-taal
Hoe denken mensen met een verstandelijke beperking over seksualiteit? En hoe denken familie en begeleiders over seksualiteit van mensen met een verstandelijke beperking? Wouter de Wit van de AWVB deed hier literatuuronderzoek naar, begeleid door prof. dr. Petri Embregts en dr. Wietske van Oorsouw. Met als doel familie en begeleiders te helpen om seksuele ondersteuning en voorlichting te geven aan mensen met een verstandelijke beperking, en deze te
verbeteren. De resultaten zijn nu ook beschikbaar in twee makkelijk lezen-factsheets.  
Naar de makkelijk lezen factsheets
E-health
Community E-health staat stil bij rol digitale technologie in samenwerking zorgprofessional-cliënt
In de community E-health van de AWVB gaf onderzoeker Cathelijn Oudshoorn (AWVB/ASVZ) op 7 maart 2024 een presentatie over haar deelstudie naar de aanpassing van twee bestaande vragenlijsten over de samenwerking (werkalliantie) tussen zorgprofessionals en mensen met een licht verstandelijke beperking. Eén vragenlijst richt zich op de samenwerking in het directe contact en de andere vragenlijst op de samenwerking waarbij e-health (digitale 
technologie) wordt gebruikt. De vragenlijsten zijn binnenkort beschikbaar bij de AWVB. 
Meer informatie over het hele onderzoek
Complexe zorg
Onderzoeksthema complexe zorg expliciet gemaakt
De onderzoeksactiviteiten van de AWVB op het thema Complexe zorg zijn sinds kort ook op onze website te vinden. Naast Eigen regie & ervaringsdeskundigheid, Familie, Kwaliteitszorg & vakmanschap en E-health, tref je bij de thema’s Complexe zorg. In onze nieuwsbrieven zal dit thema eveneens duidelijker naar voren komen. De bijbehorende onderzoeken dragen bij aan meer kennis over de zorg aan mensen met een ernstig verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+) en aan 
mensen met een licht verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (LVB+). 
Naar thema Complexe zorg
Publicaties
Sinds de nieuwsbrief van december 2023 publiceerden onderzoekers van de AWVB diverse wetenschappelijke artikelen. Hieronder staat een aantal artikelen uitgelicht. Hier vind je een overzicht van een aantal recente AWVB-publicaties.
van den Bogaard, K.H.J.M., Frielink, N., Schippers, A., & Embregts, P.J.C.M. (2024). Examining people’s experiences of working in collaborative relationships whilst conducting inclusive research involving individuals with intellectual disabilities. Social Sciences
Lokman, S., Bal, R., Didden, R., & Embregts, P.J.C.M. (2024). Factors affecting the feelings of safety among individuals with mild intellectual disabilities and severe challenging behaviour in residential care: A qualitative study of professional and service users’ perspectives. Journal of Intellectual Disabilities 

Save the date

7 november 2024 | Jubileumsymposium AWVB 12,5 jaar | Tilburg University

Bekijk ook de agenda op onze website.

 

 
Partners van de AWVB 
    ...
   
Heb je vragen over de AWVB? Wil je meer weten over wat we doen? Ben je geïnteresseerd in een van onze producten of onderzoeken? Neem dan gerust contact op! We helpen je graag verder. Mail naar awvb@tilburguniversity.edu of bezoek onze website. Daar kun je je ook abonneren op deze nieuwsbrief en andere updates.
Tilburg University
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Instagram   Facebook   Twitter   Linkedin