Nieuws vanuit de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

online versie
Nieuwsbrief september 2023

Beste relatie ,

De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) wil bijdragen aan de kwaliteit van leven en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten. Samen met hen en met zorgprofessionals werken we aan kennisontwikkeling op de thema’s Eigen regie & ervaringsdeskundigheid, Familie, Kwaliteitszorg & vakmanschap en E-health. Op basis van nieuwe wetenschappelijk inzichten maken we toegankelijke en direct toepasbare producten voor de praktijk en het onderwijs. 

Na de zomerbreak zijn we met veel enthousiasme gestart aan nieuw onderzoek naar de inzet van ervaringskennis van mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten, initiëren we een panel met ervaringsdeskundigen en gaan we nieuwe samenwerkingen aan om te komen tot optimale kennisdeling. We hopen je met deze nieuwsbrief te inspireren en te informeren over de manier waarop we onze activiteiten op het gebied van onderzoek en kennisdeling vormgeven.

We wensen je veel leesplezier! 

Prof. dr. Petri Embregts, september 2023 

Algemeen
AWVB werkt samen met Avans Hogeschool
Professor Petri Embregts van de AWVB en lector Janine Janssen van Avans Hogeschool hebben de handen ineengeslagen om wetenschappelijke kennis over het leven 
met een verstandelijke beperking toegankelijk te maken voor het hbo. Daarmee hopen zij toekomstige zorgprofessionals nog beter voor te kunnen bereiden op hun belangrijke werk. Vanaf 1 september 2023 is Ellis van Akkerveeken (docent Sociale Studies en docentonderzoeker bij het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht) daarvoor vanuit Avans Hogeschool één dag per week gedetacheerd bij de AWVB. 
Lees meer
Mini-symposium 'Van onderzoek naar beroepsonderwijs'
Samenwerking tussen wetenschap en beroepsonderwijs is nog geen vanzelfsprekendheid. Daarom ontwikkelt de AWVB sinds 2020, in een unieke en structurele samenwerking met het mbo, lesmodules op basis van kennis uit wetenschappelijk onderzoek. Op 7 november 2023 organiseert de AWVB een exclusief en kosteloos mini-symposium over deze lesmodules voor vertegenwoordigers van zorgopleidingen en zorgorganisaties die betrokken zijn bij het opleiden van (toekomstige) zorgprofessionals in de 
gehandicaptensector. Op het programma staat onder andere de lancering van een nieuwe lesmodule, die MBO Raad-directeur Frank Bluiminck in ontvangst zal nemen. 
Meer informatie en aanmelden
AWVB investeert fors in kennisdeling
Het is belangrijk dat nieuwe wetenschappelijke kennis een plek krijgt in de praktijk. Daarom investeert de AWVB fors in kennisdeling met de zorg en het onderwijs. Om de AWVB te versterken bij het vertalen van onderzoekskennis in toegankelijke producten voor (toekomstige) zorgprofessionals, zijn in september 2023 drie nieuwe collega’s gestart: Suzanne Wagemaker (kennisvalorisatie en -implementatie), Ellis van Akkerveeken (kennisdeling hbo, gedetacheerd vanuit Avans Hogeschool) en Linda Vos (kennisdeling mbo, gedetacheerd vanuit ROC Tilburg).  
Geslaagde cursus N=1 onderzoek
Vijftien deelnemende zorgprofessionals vanuit de partnerorganisaties van de AWVB namen deel aan de cursus N=1 onderzoek, die de AWVB in juni 2023 organiseerde. Daarin leerden zij om het effect van hun ondersteuning en behandeling in kaart te brengen. “Het was een cadeautje om met inspirerende cursusleiders kennis op te doen over N=1 studies en als professionals van elkaar te leren”, aldus Elvera van de Wiel, praktijkverpleegkundige VG. Zorgethicus en beleidsadviseur Rimke Griffioen vult aan: “Mooie casuïstiek en zeer bruikbaar."
Op 6 en 7 juni 2024 organiseert de AWVB wederom een tweedaagse summer school N=1 onderzoek. Dus save the date, meer informatie volgt!
AWVB levert bijdragen aan EAMHID-congres ‘Best practices - better life’
De AWVB nam in september deel aan het 14e EAMHID-congres in Helsinki (Finland). Onderzoekers gingen daar onder meer met elkaar in gesprek over de resultaten van verschillende AWVB-studies naar mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag, waaronder de ervaren veiligheid door cliënten en  
relatiegericht werken. Ook werden inzichten gedeeld en besproken vanuit onze studies naar de impact van Covid-maatregelen op mensen met een verstandelijke beperking, hun naasten en zorgprofessionals. Tot slot lichtten we toe hoe de AWVB wetenschappelijke kennis borgt in lesmodules voor zorgprofessionals. 
Eigen regie en ervaringsdeskundigheid
Impactvolle publicatie over inzetten van ervaringskennis in gehandicaptenzorg
Ervaringskennis van mensen met een verstandelijke beperking wordt de laatste jaren steeds vaker ingezet. Binnen de zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking, maar ook in onderwijs, beleid en wetenschap. Prof. Petri Embregts en dr. Noud Frielink van de AWVB schreven hierover een impactvol internationaal artikel. Daarin gaan ze in op de vraag hoe ervaringskennis aanvullend kan zijn op professionele en wetenschappelijke kennis. Het artikel is gepubliceerd in International Review 
of Research in Developmental Disabilities en tot 29 oktober 2023 gratis te downloaden via onderstaande link.
Naar de publicatie
Dataverzameling via panel met ervaringsdeskundigen
De AWVB start dit najaar met een panel van ervaringsdeskundigen met een licht verstandelijke 
beperking. Doel is om de deelnemers aan het panel relevante onderzoeksvragen voor te kunnen leggen en om langlopende dataverzameling uit te voeren. De AWVB werkt hierbij samen met Centerdata (verbonden aan Tilburg University), specialist in panelonderzoek.
Factsheet over epilepsie en zelfbepaling
Het hebben van epilepsie kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van mensen met een licht verstandelijke beperking. Hoe ervaren mensen met een licht verstandelijke beperking en epilepsie de regie over hun eigen leven? Promovenda Alexandra Haenen, verbonden aan de AWVB en epilepsiecentrum Kempenhaeghe, deed hier onderzoek naar samen met haar begeleidingsteam bestaande uit prof. dr. Petri Embregts, dr. Noud Frielink, dr. Jans van Ool en dr. Francesca Snoeijen-Schouwenaars. De resultaten zijn weergegeven in een factsheet.   
Naar het factsheet
Dr. Noud Frielink te gast in Positief motiveren Podcast
“Autonomie is niet hetzelfde als onafhankelijkheid”, aldus dr. Noud Frielink van de AWVB in de Positief Motiveren Podcast van Mariëlle Tromp, waarin hij onlangs te gast was. In twee afleveringen van seizoen 3 (over de Fasen ven Gedragsverandering) ging hij met Tromp in gesprek over onder andere autonomie in relatie tot de zelfdeterminatietheorie, eigen regie en eigen keuzes maken, en kwaliteit van leven. De afleveringen zijn hieronder te downloaden.

Naar aflevering 9
Naar aflevering 10
Familie
Nieuwe subsidie voor onderzoek ervaringsdeskundigheid 
De AWVB is verheugd over een nieuwe subsidie vanuit het ministerie van VWS voor onderzoek naar het doorontwikkelen van kennis over ervaringsdeskundigheid en ervaringskennis van mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten. Met deze subsidie kan de AWVB haar bestaande expertise op het kernthema ervaringsdeskundigheid uitbreiden. Hoogleraar Petri Embregts van de AWVB: “We zijn trots op het toekennen van deze subsidie en de waardering die daaruit spreekt voor ons onderzoek naar waarde en mogelijkheden van ervaringsdeskundigheid.”
Lees meer
Kwaliteitszorg en vakmanschap
Nieuw onderzoek: statushouders en jonge vluchtelingen inzetten voor de zorg
In samenwerking met de economische faculteit van Tilburg University, gaat de AWVB onderzoek doen naar de randvoorwaarden om statushouders en jonge vluchtelingen (on)betaald werk te kunnen bieden in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen het project Kansrijk, dat zich richt op de maatschappelijke participatie en integratie van
statushouders en jonge vluchtelingen. Op 15 september vond het officiële tekenmoment plaats van het project. De AWVB is blij om - samen met partnerorganisaties Amarant en Cello - bij te kunnen dragen aan dit initiatief.
Factsheet over welbevinden en werktevredenheid begeleiders
Begeleiders van mensen met een licht verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag kunnen tijdens hun werk emoties als angst of boosheid ervaren. Deze emoties kunnen een negatief effect hebben op hun manier van begeleiden en op hun welbevinden, met risico’s op burn-out en verloop. Promovenda Suzanne Lokman van de AWVB onderzocht onder leiding van prof. dr. Petri Embregts en prof. dr. Robert Didden binnen het project Pro de invloed van steun, teamklimaat en samenwerking op het 
welbevinden en de werktevredenheid van deze begeleiders. Over de resultaten van dit onderzoek is een factsheet gemaakt. 
Naar het factsheet
Twee proefschriften goedgekeurd: promoties in februari 
De proefschriften van promovendi Marloes Thalen (AWVB/Philadelphia) en Marion Kersten (AWVB/VGN) zijn unaniem goedgekeurd! Dat betekent dat er bij de AWVB in februari 2024 twee promoties plaatsvinden.
Marloes Thalen verdedigt op vrijdag 2 februari om 13.30 uur haar proefschrift Welcome to my world. Support needs of ageing people with intellectual disabilities.
En op vrijdag 23 februari om 13.30 uur verdedigt Marion Kersten haar proefschrift Making knowledge work. Factors, 
strategies and leadership to improve sharing and application of knowledge in the care and support for people with intellectual disabilities. Locatie: aula Tilburg University (Cobbenhagen gebouw). Je bent van harte welkom! 
Publicaties
Sinds de nieuwsbrief van juni 2023 publiceerden onderzoekers van de AWVB diverse wetenschappelijke artikelen. Hieronder staat een aantal artikelen uitgelicht. Hier vind je een overzicht van een aantal recente AWVB-publicaties.
Embregts, P. J. C. M. & Frielink, N. (2023). Valuing Experiential Knowledge to Complement Professional and Scientific Knowledge within Care and Support for People with Intellectual Disabilities. International Review of Research in Developmental Disabilities
Haenen, A.I., Frielink, N., Ool, J., Tan, F.I.Y. & Embregts, P. J. C. M. (2023). Exploring the experiences of self-determination of individuals with mild intellectual disabilities and epilepsy. Journal of Applied Research in Intellectual Disabilities 
Voermans, M., Wilthagen, T., & Embregts, P. J. C. M. (2023). Informal network members’ perspectives and experiences on work for people with intellectual disabilities: A Thematic Synthesis. Journal of Occupational Rehabilitation 
Agenda
2 oktober 2023 | AWVB on tour bij Cello
3 oktober 2023 | AWVB on tour bij Koraal
7 november 2023 | mini-symposium ‘Van onderzoek naar beroepsonderwijs’
2 februari 2024 | promotie Marloes Thalen
23 februari 2024 | promotie Marion Kersten
6 en 7 juni 2024 | cursus N=1 onderzoek

Bekijk ook de agenda op onze website.
 
Partners van de AWVB 
    ...
   
Heb je vragen over de AWVB? Wil je meer weten over wat we doen? Ben je geïnteresseerd in een van onze producten of onderzoeken? Neem dan gerust contact op! We helpen je graag verder. Mail naar awvb@tilburguniversity.edu of bezoek onze website. Daar kun je je ook abonneren op deze nieuwsbrief en andere updates.
Tilburg University
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Instagram   Facebook   Twitter   Linkedin