online versie
Tranzo Zorgsalon 'Veerkrachtig met en door mantelzorg'
27 juni 2019   Dante Building (DZ01), Tilburg University
 
Op donderdag 27 juni organiseren we weer een Tranzo Zorgsalon. Een Zorgsalon is een discussiebijeenkomst met als doel het bevorderen van het debat en het uitwisselen van informatie over de sector van zorg & welzijn.

Deze zorgsalon staat in het teken van mantelzorg. Door beleidswijzigingen zijn mensen meer op hun omgeving aangewezen als het gaat om mantelzorg. Hierdoor dienen zich nieuwe groepen en vraagstukken aan die voorheen niet in beeld waren. Zo is er toenemende aandacht voor jongeren die voor een gezinslid zorgen en vaak een heel ander leven hebben dan hun leeftijdsgenoten. Maar ook in de verpleeghuiszorg is meer aandacht voor het samenwerken met de familie en mantelzorger om zo mensgerichte zorg te leveren. Jong en oud, geven en nemen; hoe blijft de balans tussen mantelzorg verlenen en ontvangen zodanig dat de veerkracht van degenen die ermee te maken hebben optimaal is en blijft? 
Aanmelden
Programma
 
14.45 - 15.00 uur Ontvangst met koffie en thee
15.00 - 15.10 uur Welkom door dagvoorzitter Prof. dr. Dike van de Mheen 
15.10 - 15.50 uur Presentaties van de sprekers
15.50 - 16.45 uur Discussie
    16.45 uur Afsluitende borrel

De sprekers
Yvonne van den Meijdenberg | Familiecoach en trainer bij het expertisecentrum familiezorg in Tilburg
Als familiecoach voert Yvonne veel gesprekken met families in een intensieve zorgsituatie door te luisteren en veel vragen te stellen. Hierbij maakt zij gebruik van de methode familiezorg die tot doel heeft om een complexe zorgsituatie te analyseren, daarmee tot de kern te komen wat maakt dat mensen door de bomen het bos weer zien. Ook geeft zij trainingen aan onder andere familie, cliënten en professionals om te zorgen voor een gelijkwaardige samenwerking in een zorgsituatie. Yvonne zal tijdens de zorgsalon vertellen over de methode familiezorg en ook hoe zij als verpleegkundige in verschillende sectoren een nieuwe kijk heeft gekregen op mantelzorg sinds zij bij het expertisecentrum werkzaam is.
Dr. Renske Hoefman | Wetenschappelijk medewerker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau Den Haag
Renske Hoefman is als onderzoeker betrokken bij het ‘Me-We’ project naar het mentaal welbevinden van jonge mantelzorgers in Europa. Samen met Vilans en buitenlandse partners (het project vindt plaats in zes Europese landen) wordt kennis verzameld over jonge mantelzorgers, zoals hoe zij omgaan met stress en hoe zij het beste ondersteund kunnen worden. Ook worden online interventies ontwikkeld om hen te kunnen ondersteunen. Dit gebeurt samen met jonge mantelzorgers en stakeholders, zoals zorgprofessionals en docenten. Na een doorkijkje over het aantal mantelzorgers in Nederland en het aantal jonge mantelzorgers, zal zij vooral ingaan op het ‘Me-We’ project en het Expertiselab Jonge Mantelzorgers, gericht op de vergroting van de veerkracht van jonge mantelzorgers.
Drs. Frans van Zoest | Expert Innovatie en Onderzoek bij Vilans in Utrecht
Drs. Frans van Zoest is Expert Innovatie en Onderzoek bij Vilans in Utrecht, de landelijke kennisorganisatie voor langdurende zorg. Vanuit Vilans is Frans als projectleider betrokken bij het Expertiselab Jonge Mantelzorgers en het Me-We project. In deze projecten is aandacht voor wie jonge mantelzorgers zijn en welke ondersteuningsbehoefte zij hebben. Tijdens de zorgsalon gaat Frans in gesprek met twee jonge mantelzorgers over hun ervaringen, tips en aanbevelingen.

Aanmelden & meer informatie 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van Tranzo via tranzo@tilburguniversity.edu of 013- 466 2969. 
Deelname is gratis.

Aanmelden
Events
5 juli 2019
Lustrumconferentie
'Samen sterk voor sociaal werk'

De Leerstoel en de Academische Werkplaats Sociaal Werk bestaan 5 jaar. Tijdens deze lustrumconferentie geven we een overzicht van de resultaten en kijken verder naar de toekomst in dialoog met onze partners.Lees verder
 
Bekijk volledige agenda 
Tilburg University
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Instagram   Facebook   Twitter   Linkedin